Caracterizări

„Într-o Românie în care fantomele comunismului încă mai bântuie sistemul public şi politic, un tânăr se încăpăţânează să facă ce este corect. Şi cum să faci ceea ce trebuie nu este niciodată simplu, bătălia sa dă impresia a fi una rupta din Don Quijote de la Mancha a lui Cervantes …”.

— Cariere Online: Tânărul de 27 de ani care a devenit duşmanul României „nepotiste” (16 octombrie 2014)

„Cristian Botan, consilierul premierului Victor Ponta, originar din Focşani, se regăseşte între cei trei romani care au fost incluşi pe lista celor 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Est. Lista este elaborată de mai multe companii, între care se numără şi Google, ca parte a unei campanii care are ca scop promovarea inovaţiei în regiune …”.

— Ziarul de Vrancea: Focşăneanul Cristian Botan este între liderii inovaţiei din Europa Centrală şi de Est (2 octombrie 2014)

„Tot respectul pentru Cristian Botan, un focşănean în vârstă de 25 de ani, doctorand al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative care şi-a pus în practică o idee de business care până atunci a dat numai bătăi de cap instituţiilor publice. Este vorba despre transparentizarea locurilor de muncă de la stat, ideal pentru care tânărul respectiv a investit 500 de euro pentru a realiza o variantă de site care să centralizeze toate locurile de muncă disponibile în sectorul public. Legende despre modul alambicat în care se fac adeseori angajări în sectorul public se cunosc destule şi în mare parte sunt adevărate …”.

— Zi de Zi: Lecţia lui Cristian Botan pentru „dinozauri” (3 octombrie 2013)

„Prin septembrie vă spuneam, aici, pe blog, despre Cristian Botan și inițiativa lui demnă de toata aprecierea. Vă mai amintiți? Ei bine, nu numai că e demna de toată aprecierea, cât și de toată… susținerea. Am primit foarte încântată vestea premierului Victor Ponta, postată pe blog: Cristian Botan face parte începând de săptămâna aceasta din Guvern. El se va ocupa de dezvoltarea proiectului publicjob.ro”.

— Alina Gorghiu: Cu publicjob.ro în echipa Guvernului (3 decembrie 2012)

„Discuțiile privind cooptarea lui Cristian Botan în echipa primului-ministru au început la scurt timp după ce tânărul a transmis o scrisoare deschisă în atenția lui Victor Ponta unde îi semnala opacitatea sistemului locurilor de muncă în domeniul public. […] Doctorand al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), tânărul de 25 de ani a avut iniţiativa de a pune în practică o platformă online de recrutare pentru toate posturile vacante din administraţie. El a devenit cunoscut, iniţial, după ce a transmis guvernului o scrisoare deschisă în care critica lipsa de transparenţă a autorităţilor atunci când este vorba de anunţarea publică a locurilor vacante scoase la concurs. Conform lui Cristian Botan, platforma PublicJob.ro se adresează atât candidaţilor cu studii superioare, celor care au o vechime de 1 până la 9 ani, cât şi celor care nu au absolvit învăţământul superior sau care nu au niciun fel de experienţă profesională”.

— Q Magazine: Cristian Botan – Cum a devenit consilierul primului-ministru la 25 de ani și care este părerea lui despre politică (11 decembrie 2012)

„Cristian Botan nu doar ca a pus degetul pe una din rănile sistemului, dar a pus la punct și o soluție menită să contribuie la vindecarea sa: o platformă online care aduce transparență în acest domeniu! Un anunț care țintește doar viitorul, îi are în vedere pe tineri și modul în care statul ar trebui să aprecieze ideile bune. Iar acesta ar trebui să fie un prim pas. Sunt convins că acolo, în România reală și normală, care depășește discursul politic și electoral, sunt mult mai mulți tineri precum Cristian care au curajul de a spune care sunt problemele României și care au și „îndrăzneala” de a propune proiecte care pot schimba modul în care administrația publică, Guvernul României și noi, politicienii în general, trebuie să interacționam cu publicul”.

— Victor Ponta: Despre Cristian. Despre o decizie normală, nepolitică (3 decembrie 2013)

„Cristian Botan, tânărul doctorand de 25 de ani care a lansat anul acesta un site de recrutare care centralizează toate posturile vacante din instituţiile statului, a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, prin care îi solicită o transparentizare a activităţii guvernamentale, măsură promisă de actualul gu­vern la primirea votului de învestitură. PublicJob.ro, proiectul pe care Botan l-a lansat în luna martie după o investiţie de doar 500 de euro, reuneşte toate posturile vacante scoase la concurs de instituţiile publice şi care au fost publicate în Monitorul Oficial”.

— Ziarul Financiar: „Domnule prim-ministru, lipseşte transparenţa pomenită de 23 de ori în Programul de guvernare!“ (5 octombrie 2012)

„La rândul meu vă recomand sa îl felicităm pe Cristian Botan, care, cu numai 500 de euro, a reușit ce statul român nu a reusit cu 22,5 milioane de euro: creșterea gradului de transparență prin crearea unui portal care cuprinde toate posturile scoase la concurs de instituțiile publice. […] Am uitat să vă spun, are doar 25 de ani și este doctorand în Științe Administrative la SNSPA”.

— Alina Gorghiu: Unde instituțiile publice eșuează (10 septembrie 2012)

„Cristian Botan, un tânăr de 25 de ani, doctorand al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), a avut o idee de business care presupune transparentizarea locurilor de muncă de la stat. Astfel, în luna martie a acestui an prima variantă a site-ului de publicare a locurilor de muncă din sectorul public sau “varianta beta”, aşa cum îi spune fondatorul, a fost lansată după o investiţie de 500 de euro. În acelaşi timp, nicio autoritate sau instituţie publică nu a fost în stare să centralizeze toate locurile de muncă disponibile în sectorul public pentru a le transparentiza la nivelul întregii pieţe a muncii, nu numai al persoanelor familiare instituţiilor de stat”.

— Ziarul Financiar: Un tânăr de 25 de ani a făcut cu 500 de euro ce nu a putut statul în peste 20 de ani: Un site care să reunească toate angajările de la stat (6 septembrie 2012)