Comisia Europeană a interzis aplicația TikTok de pe telefoanele angajaților săi, invocând motive de securitate cibernetică.
Este prima instituție europeană care adoptă această decizie, anunțată de șeful industriei UE, Thierry Breton.
Deținută de firma chineză ByteDance, aplicația TikTok se află sub analiza guvernelor și autorităților de reglementare din cauza temerilor că statul chinez ar putea folosi aplicația sa pentru a colecta datele utilizatorilor sau pentru a-și promova interesele.
Breton a refuzat să spună dacă Comisia a fost supusă unor incidente care au implicat TikTok.
Anul trecut, Senatul Statelor Unite ale Americii a adoptat un proiect de lege prin care să interzică angajaților federali să folosească TikTok pe dispozitivele deținute de guvern.
De asemenea, aplicația TikTok este interzisă în India.
Update 28 februarie 2023:
Parlamentul danez a anunţat marţi că le-a cerut deputaţilor şi întregului personal să dezinstaleze aplicaţia TikTok de pe dispozitivele mobile de serviciu, din cauza „riscului de spionaj”, relatează AFP.
Anunţul a venit în urma recomandărilor Centrului danez pentru Securitate Informatică, ce i-a sfătuit „insistent” pe funcţionari să şteargă TikTok de pe telefon, după ce şi Comisia Europeană a interzis această aplicaţie pe dispozitivele de serviciu, cu scopul de a „proteja” instituţia.
Canada a făcut un anunţ similar luni.