de la Focșani
la Washington DC
și Paris
M-am născut pe 30 septembrie 1987 în municipiul Focșani, județul Vrancea. Am fost incredibil de norocos să vin pe lume într-o familie nu foarte înstărită, însă extraordinar de bogată.
Am absolvit Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” din Focșani, pe atunci Școala nr. 10 — cea mai bună din oraș. Nu vă faceți o impresie greșită: n-am excelat neapărat la învățătură, însă și aici am avut norocul să fiu înconjurat de colege și colegi foarte inteligenți și anturajul lor m-a ajutat să mai scot și eu uneori capul la suprafață.
Am mers apoi la liceu, la Grupul Școlar de Electrotehnică din Focșani — astăzi Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”. La liceu mi-am perfecționat calitatea de a învăța efectiv doar ce îmi place și de a neglija total disciplinele care nu mă atrăgeau absolut deloc. Au fost niște ani foarte frumoși pentru mine, însă care i-au pus la grea încercare pe părinții mei.
Din fericire, mi-am trăit copilăria exact în epoca istorică în care au apărut PC-urile în casă (calculatoarele personale) și, la câțiva ani distanță, Internetul de bandă largă (după romantica perioadă a Internetului prin dial-up de pe care tata mă deconecta de fiecare dată când ridica receptorul telefonului fix). Dincolo de latura de divertisment a jocurilor pe calculator, Internetul mi-a deschis poarta către o lume nemărginită în care puteai să citești despre orice domeniu îți doreai.
Așa că timpul pe care ar fi trebuit să îl petrec învățând pentru liceu l-am petrecut în mare parte pe Wikipedia, acolo unde am citit, am tradus și am scris. Începând cu anul 2009, am contribuit la versiunea în limba română a enciclopediei Wikipedia cu puțin peste 36.000 de editări și, respectiv, la Wikisource în limba română cu alte 12.000 de editări. Am fost administrator al ambelor proiecte timp de mai mulți ani.
După liceu am venit la București, unde am urmat cursurile Facultății de Administrație Publică din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. În cursul facultății am fost beneficiarul unei burse Erasmus, care mi-a permis să lucrez timp de trei luni la Organizația Europeană de Drept Public, cu sediul în Grecia. Ca pentru mulți alți beneficiari ai programului Erasmus, a fost pentru mine o experiență transformatoare, care mi-a lărgit orizonturile și mi-a permis să visez dincolo de granițele României.
La revenirea în țară am continuat studiile în administrație publică, urmând programul de masterat „Spațiul Public European”. Concomitent, am început să lucrez pentru Transparency International, cea mai importantă organizație neguvernamentală la nivel mondial care luptă împotriva corupției la nivel global. Aici mi-am aprofundat interesul pentru transparența guvernamentală, am ajutat la organizarea de proiecte de cercetare și programe de training pentru funcționari publici.
La 25 de ani am lansat publicjob.ro, un site care, pentru prima dată în istorie, centraliza toate anunțurile de angajare din administrația centrală și locală din România, de la Guvern și ministere și până la primării, școli, spitale etc. Ca urmare a unei scrisori deschise adresate premierului Victor Ponta, am fost invitat să continui dezvoltarea acestui proiect din sfera guvernamentală. Versiunea oficială posturi.gov.ro a devenit operațională câteva luni mai târziu, iar astăzi este cea mai vizitată platformă digitală a Guvernului României. Proiectul a fost premiat în 2012 cadrul competiției Social Entrepreneurs Initiative, organizate în Brasilia cu prilejul celei de-a XV-a Conferințe Internaționale Anti-Corupție. De asemenea, el a fost prezentat ca exemplu de bună practică în secțiunea Bright Spots a summitului anual al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, organizat la Londra în 2013. În octombrie 2014, grație eforturilor mele în combaterea corupției, am a fost inclus în topul New Europe 100, o listă a celor mai importanți inovatori din Europa Centrală și de Est, realizată de Res Publica, Google, Visegrad Fund, Financial Times și zeci de alte instituții din regiune.
Tot la Guvern am avut oportunitatea să inițiez programul oficial de internship al Guvernului României, inspirat și organizat după exemple de la Casa Alba și Comisia Europeană. Prin intermediul internship.gov.ro, tinerii studenți și absolvenți beneficiază anual de o experiență unică în administrația centrală. În primele trei ediții ale acestui program, respectiv în cele gestionate de mine, am avut oportunitatea să coordonez activitatea a peste 450 stagiari, repartizați în mai bine de 75 instituții publice.
De asemenea, în mandatul meu de la Palatul Victoria am inițiat și susținut deschiderea datelor guvernamentale și accesul liber pentru societatea civilă și publicul larg, demers care a dus la nașterea portalului guvernamental data.gov.ro în cursul anului 2013.
În anul 2015, am fost beneficiarul unei burse din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, prin intermediul programului International Visitor Leadership Program al Departamentului de Stat. IVLP datează încă din anul 1940 și reunește lideri și profesioniști de înaltă performanță din întreaga lume în SUA pentru a participa la schimburi culturale și profesionale și pentru a genera colaborări pe termen lung. Printre absolvenții programului se numără șefi de stat, prim-miniștri și personalități publice din 190 de țări.
În mai 2017, am lansat portalul instituțiilor publice, cea mai amplă bază de date despre administrație publicată vreodată pe Internet, prin intermediul căreia fiecare cetățean avea oportunitatea să contribuie la îmbunătățirea eficienței, profesionalismului și integrității instituțiilor publice. Acest proiect a fost premiat în competiția Creative Business Solutions eGovernance, organizată de Guvernul Estoniei în marja Summitului Digital de la Tallinn, sub auspiciile președinției estoniene a Consiliului Uniunii Europene.
Din septembrie 2017, am activat câteva luni în calitate de președinte al Coaliției pentru Economia Digitală, o organizație nonguvernamentală care susține inovarea digitală și impactul său pozitiv asupra societății.
În perioada octombrie 2018 — martie 2020, am fost ofițerul politic și de comunicare al Ambasadei Regatului Suediei la București (da, acea ambasadă a Suediei la București). În timpul petrecut la ambasadă am realizat și implementat strategia de comunicare grație căreia instituția a devenit cea mai urmărită ambasadă din România și cea mai populară ambasadă suedeză la nivel mondial.
În anul 2020, am fost recipentul bursei Guvernului Franței — Programme d’invitation des personnalités d’avenir (PIPA). În fiecare an, Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe invită aproximativ 75 de tineri lideri promițători din întreaga lume în Franța, în cadrul Programului de invitații pentru viitorii lideri. Creat în 1989 și condus de Centrul de Strategie, Analiză și Planificare Politică al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, PIPA oferă acestor viitori lideri din lumea politică și din societatea civilă oportunitatea de a petrece timp în Franța pentru a organiza întâlniri la nivel înalt legate de activitățile lor.
După perioada petrecută la Ambasada Suediei am început activitatea de consultanță în zona de comunicare digitală și social media. Am avut astfel oportunitatea să lucrez cu instituții publice, personalități publice, companii internaționale și organizații nonguvernamentale, pe care le-am susținut în demersul lor de a-și transforma imaginea publică și modul în care comunică cu publicul larg.
De mai bine de 7 ani am avut ocazia să aduc o umilă contribuție la misiunea fundației Hope and Homes for Children Romania de a închide definitiv toate orfelinatele din România și de a oferi un altfel de destin copiilor fără șansă, care nu au avut norocul să fie născuți în familii iubitoare, așa cum a fost cazul meu.
Sunt foarte mândru de faptul că, prin generozitatea lor, prietenii mei au ajutat la strângerea a peste 10.000 lei pentru cauze caritabile.
În luna iunie 2018 am primit onoarea de a fi desemnat ambasador #TeamHope al fundației Hope and Homes for Children.